Spam vanuit uw contactformulier

Bent u in het bezit van een website of webshop? Dan zult u ongetwijfeld ook een contactformulier gebruiken om op een vriendelijke manier met bezoekers in contact te komen. Een contactformulier is immers een simpele methode voor je bezoeker om een berichtje sturen zonder dat hij/zij een e-mail op hoeft te stellen.

Spam vanuit uw contactformulier

Contactform 7

Bij Website & Webdesign gebruiken we de populaire ‘Contact Form 7’. Dit is een contactformulier waar veel documentatie en extra modules voor te vinden is, denk bijvoorbeeld aan ‘Conditional Fields’. Zoals bij alle contactformulieren gebeurd, zul je vroeg of laat ten prooi vallen aan spam. Daar je als website eigenaar een goede service wilt leveren, stuur je een net bevestigingsmail vanuit je contactformulier zodat je bezoeker weet dat zijn verzoek is aangekomen bij u. Mochten spammers en spambots hier op letten is dat een teken voor hen dat uw contactformulier actief gebruikt wordt en er dus veel meer spam via je contactformulier binnen zal komen.

‘Maar m’n hostingprovider zal toch wel anti-spam maatregelen gebruiken?’, hoor ik u denken. Ja, klopt maar standaard verstuurd een CMS zoals WordPress geen mail via SMTP maar gebruikt gewoon z’n eigen code. Berichten zullen dan ook niet via je hostingpartij gefilterd kunnen worden.

Anti spam

Er zijn meerdere manieren om spam via je contactformulier tegen te gaan, de een wat simpeler dan de ander. Hieronder bespreek ik een aantal van de mogelijkheden die bij WordPress in combinatie met Contact Form 7 gebruikt kunnen worden. Dit omdat we bij Website & Webdesign veel met beide werken.

Blacklist

Binnen WordPress, maar ook ander CMS-en, bestaat er de functie ‘Blacklist’ of ‘Zwarte lijst’. Deze blacklist wordt bijna niet toegepast in combinatie met een contactformulier. Niet omdat het niet werkt maar omdat het een onbekende instelling is binnen Contact Form 7.
Je kunt de blacklist vinden via ‘Instellingen – Reacties’. Deze functie is eigenlijk bedoeld om woorden, ip-adressen, personen, etc … uit de reacties van je artikelen op je website te weren. Echter, Contact Form 7 maakt hier ook gebruik van. Analyseer je ontvangen spam en stel een regel in. Dit kan op een woord, naam, URL, e-mail- of IP-adres zijn. In ieder geval op elke regel 1 invoer. Sla je wijzigingen op en functioneel ben je klaar. Wil je service gericht zijn naar je bezoekers kun je je bezoekers met behulp van placeholder-tekst inlichten. Neem een kijkje op Website & Webdesign.

Quiz

Met Contact Form 7 heeft u de mogelijkheid om een korte quiz toe te voegen aan uw contactformulier. Dit is wel een korte extra handeling maar wordt niet echt als irriterend beschouwd als u het maar simpel houd. Een rekensom als ‘3×3’ of het aantal letters in het woord ‘banaan’ opgeven is al voldoende. Spambots zullen dit niet kunnen lezen en beantwoorden.

reCaptcha

Een volgende oplossing welke ietsje meer werk nodig heeft is reCAPTCHA. reCAPTHA is een gratis Google-dienst en is geïntegreerd in Contact Form 7. Om reCAPTCHA te gebruiken gaat u binnen uw WordPress naar ‘Contact – Integratie’ en klikt u op de Google-recaptcha link. U een Google-account nodig en zult u uw website moeten registeren om een sleutelpaar te krijgen, een site-key en een secret-key. Deze sleutels voert u in in uw website via ‘Contact – Integratie – Sleutels configureren’ en u bent in principe klaar. Waarschijnlijk zult u alleen nog wat aan de opmaak van uw contactformulier willen doen.

Akismet

Akismet is een zeer goede spamblokker welke standaard al meegeleverd is in je WordPress installatie. Je kunt deze vinden onder ‘Plugins’, mocht Akismet hier niet staan is deze verwijderd. Om Akismet te kunnen gebruiken klik je op ‘Activate’, mocht de plugin nog niet actief staan, en vervolgens op ‘Settings’. In het scherm dat volgt klik je weer op ‘Get API key’, ‘Get an Akismet API key’. Nu zul je of een WordPress.com account aan moeten maken of je accountgegevens invullen en klik op ‘Sign up’. Kies vervolgens voor de basis-versie. In het scherm dat volgt kun je, naast je voor- en achternaam, aangeven hoeveel je per jaar wilt doneren/betalen voor het gebruik van Akismet door de slider te schuiven. Na op ‘Continue te klikken krijg je je API-key te zien welke je kunt kopiëren en plakken naar je Akismet-instellingen. Klaar!
Akismet is een lerende spamblokker dat alles wat u als spam aanmerkt in de centrale Akismet database zelf plaatst. Zo helpen Akismet-gebruikers wereldwijd elkaar spam te bestrijden.

Spamlist / Spambox

Om gebruik te maken van uw spambox zult u een SMTP-plugin moeten installeren in WordPress zodat WordPress niet meer via zijn eigen code mail verstuurd maar met behulp van de plugin. In die plugin vul je je SMTP-gegevens in die je van je hostingprovider gekregen hebt. Op die manier zullen berichten vanuit het contactformulier via je hostingprovider lopen. Deze zal vermoedelijk al anti-virus en anti-spam maatregelen genomen hebben en dus zul je minder spam ontvangen. Vaak kun je via een cPanel, DirectAdmin of Plesk ook nog zelf anti-spam settings instellen.

Slotwoord

Welke methode je wilt gebruiken is voor iedereen verschillend en alle methoden hebben hun voor- en nadelen. Raadzaam is het wel om niet alle methoden in werking te zetten.

Met creatieve groet,

Jerry de Goede
Jerry de Goede

Eigenaar Website & Webdesign

Nieuwste berichten
Onze projecten

Bellen, Mail, Whatsappen

Wij komen graag in contact met jou