Responsive website

Wanneer je zegt dat je een responsive website wilt, wil je een website welke op alle type devices goed te bekijken en te gebruiken is. Ook wel responsive webdesign genoemd. Waar in de eerste jaren van responsiveness een website gemaakt werd met een pc of laptop in gedachten, doet Mobile First de laatste jaren z’n intrede. De term Mobile First zegt het eigenlijk al, de website is in beginsel ontworpen voor de mobiele gebruiker. Responsive aanpassingen worden dan gedaan om de website ook goed bruikbaar op pc of laptop te krijgen. De gedachte is dat de website op die manier sneller laadt voor mobiel gebruik.

Responsive website

De voordelen van een responsive website

Bij niet-responsive webdesign konden 2 dingen voorkomen:

  • Of de inhoud van de website bleef binnen het leesvenster en was dus zo klein zichtbaar dat je moest inzoomen,
  • Of de inhoud van de website was goed leesbaar maar je moest ook horizontaal scrollen op de pagina.

Als oplossing werd dan een aparte website gemaakt die geschikt was om op mobiel te bekijken.

Door de introductie van grids en media-queries en mbv classes, id’s en stylesheets is een aparte website niet meer nodig. Dit maakt het goedkoper om een website te maken, je website is gebruiksvriendelijker en geeft je een zet in de rug als we het hebben over je SEO-score.

Nadeel van een responsive website

Is het dan allemaal hausanna met die responsive websites? Nee, een responsive website heeft ook z’n nadeel. Ga maar na, een mobiel scherm is vele malen kleiner dan een pc scherm. Hierop is dus minder te zien en moet er meer gescrolled worden. Ook zijn telefoons vaak gebonden aan een apart internet abonnement en snelheid. Een pc of laptop heeft in principe betere prestaties en is vaak aangesloten op een breedband verbinding. Hierdoor wordt een telefoon tov een pc of laptop beperkt. Op een telefoon wil je dus eigenlijk minder tekst en kleinere afbeeldingen. Of vanuit Mobile First gezien, op een pc wil je meer opvulling op je scherm om de website sprankelend maar toch leuk of informatief te houden.

Adaptive webdesign, de oplossing?

Een adaptive webdesign gaat een stapje verder dan responsive webdesign. Waar responsive webdesign dezelfde inhoud netjes toont op alle type apparaten, plaatst adaptive webdesign aangepaste inhoud voor elk type apparaat. Neem als voorbeeld die mooi beeldvullende afbeelding op je pc van 150kB. Die afbeelding zul je dan niet, of bewerkt, terugvinden wanneer je de pagina op je smartphone bekijkt. Die afbeelding is dan 35kB groot. Hierdoor win je dus laadtijd en een lichte positieve invloed op je SEO.
Het nadeel hiervan is dan weer, er gaat veel meer tijd in adaptive webdesign zitten. Een adaptieve website in principe dus ook duurder.

Met creatieve groet,

Jerry de Goede
Jerry de Goede

Eigenaar Website & Webdesign

Nieuwste berichten
Onze projecten

Bellen, Mail, Whatsappen

Wij komen graag in contact met jou